Koku Bilimi


Koku duyumuz burun mukozasında bulunan 2 farklı alanda bulunmaktadır. Koku molekülü mukoza tabakasına nüfuz ettiği gibi bir eşleştirme prosesi devreye girer ve sinir hücresi beyne sinyal gönderir. Koku Bilgisi beyindeki koku merkezine ulaştığında, beyin daha önceki deneyimlerle belirlenmiş olan şifreleri çözerek kokunun tanınmasını sağlar.
Beyne ulaşan koku bilgisi, duygusal ve dürtüsel merkezlere de iletilir. Kokunun davranış ve duygular üzerindeki etkileri bu bağlamda açıklanabilir. İnsanların kokuya olan hassasiyeti ve algı seviyesi oldukça yüksektir. İnsan burnu birçok maddeyi, milyonlarca veya trilyonlarca kez seyreltilmiş olsa bile algılama yetisine sahiptir.
Beyin, insan yaşamında önemli kabul ettiği kokuları unutmaz. Özellikle çocukluk ve gençlik döneminde alınan kokular unutulmaz. Kokular anıları canlandırabilir.
Koku duyusunun komponentlerine baktığımız zaman aslında kokunun neden sübjektif olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Çünkü burada hafıza devreye girer. Hafıza bizim tüm geçmişimizin, düşüncelerimizin, yaşadıklarımızın, korkularımızın, sevgilerimizin bir bütünüdür. Kokunun eşleştirilme prosesinde tüm sosyal hafızamız taranır, en önemli değişkenler; yaş, cinsiyet, kültürel birikim, dini inançlar ve öğrenilmiş davranışlardır.